Priority regiónu sú investičné akcie, vzdelávanie a cezhraničné projekty

23.03.2012 Vranov nad Topľou

Bystré/Vranov nad Topľou 22. marca (TASR) - Zástupcovia Združenia miest a obcí vranovského regiónu (ZMOVR) si počas dnešného pracovného stretnutia v obci Bystré odobrili plán hlavných úloh pre rok 2012. Ako TASR informoval predseda združenia Andrej Kulik, schválené priority sa týkajú cezhraničnej spolupráce, školstva, vzdelávania, ako aj dokončenia starých a naštartovania nových investičných akcií v oblasti odpadového hospodárstva.
ZMOVR sa chce podľa slov jeho predsedu zaslúžiť o legislatívne zmeny, ktoré by stransparentnili financovanie obecného školstva. "Nie je jasné financovanie súkromných škôl či centier voľného času. Z našich rozpočtov nám takto odchádzajú peniaze určené pre materské školy, školské jedálne či školské kluby," zdôraznil Kulik.
Ako dodal, jednou z ďalších úloh ZMOVR je cez svojich zástupcov presadzovať zmenu pravidiel pri získavaní eurofondov. "Trápi nás, že sa nečerpajú tak, ako by to bolo potrebné. Je s nimi zároveň spojená veľká byrokracia a čo nás zaťažuje je aj fakt, že nám štát pri podporených projektoch neprepláca včas faktúry v rámci refundácií," poznamenal.
ZMOVR je zároveň za celoplošnú inventarizáciu stavieb, pre ktorú získali v minulosti samosprávy externé zdroje. "Navrhujeme, aby boli na jej základe v nasledujúcom období podporované prioritne projekty, ktoré sú dlhodobo rozostavané. Je potrebné ich čo najskôr dokončiť, aby sa zbytočne nepredražovali," doplnil Kulik.
Pre ďalší rozvoj regiónu v oblasti odpadového hospodárstva je v tomto roku podľa Kulika potrebné zároveň naštartovať užšiu spoluprácu miestnych samospráv. Ako problém vníma nedostatočný počet zberných dvorov na území okresu. "Chybou je, že sa snažia obce o ich výstavbu na vlastnú päsť a nie po línii mikroregiónov."
Súčasťou úloh ZMOVR pre tento rok je zároveň pokračovanie vo vzdelávaní zástupcov jednotlivých samospráv a rozširovanie cezhraničnej spolupráce o partnerov z Ukrajiny. "Budeme sa snažiť aj o to, aby určovali dane z nehnuteľností naďalej obce a nie štát. Vyššie ceny by tu ľudia nezvládli, na vyššie dane tu nemáme," uzavrel Kulik.
 

Vyberte región